Zselickisfalud, Faluház és pásztorművészeti múzeum

/Diplomaterv, BME 2006. Konzulens: Skardelli György/

Az épületegyüttes Zselickisfalud központjában, a Fő térre néző hajdani iskola, jelenleg polgármesteri hivatal épületéhez kapcsolódóan, annak átalakításával, bővítésével jön létre. A domboldalba nyomott közösségi/kiállítótér, a régi iskola épülete valamint a kettőt összekapcsoló, a Fő térről induló közlekedő egy belső, három oldalról zárt udvart létre, ami a közösségi események nyitott tere, térbővülete lehet a megőrzött öreg fákkal és a kúttal. Erre a belső térre nyílik meg teljes felületén eltolható teraszajtókkal és árnyékolókkal a pajtaszerű új épület, amely kiállítások és közösségi események - lkodalmak, falunapok, stb. - helyszíne, a funkcióhoz kapcsolódó raktárral és melegítő konyhával. Szintén a belső udvarra néz a régi ház tornáca, valamint a két épületeet összekötő folyosó. A hajdani iskola épületében jegypénztár, polgármesterség és orvosi rendelő működik a belső átalakítás után. Itt kap helyet az épületegyüttest kiszolgáló vizesblokk is. A Fő térről induló, a régi és új épületet összekötő közlekedő tengely a pajta mögötti hátsó kertbe vezet.

A telek túlsó végén, a gyümölcsöskertben helyezkedik el a fafaragó műhely. Telejesen neutrális, sátortetős épület. Árnyékoló rendszerének struktúrája a tetőre deszkafedés formájában átfordulnak. Az idény jellegű épület árnyékolói minden oldalon felnyithatók, a nyílászárók kinyithatók, ezzel alakítva ki a tradicionális építészetben jellemző átmeneti, tornác jellegű teret. Az árnyékolók leengedésével a ház bezár.

Az ily módon három egységből - faluház, közösségi "pajtatér" és műhely - felépülő együttes több módon, ezáltal gazdaságosan üzemeltethető: a pajta kapcsolódhat a faluház funkcióhoz is, mint falunapok, gyűlések, lakodalmak helyszíne, de lehet a fafaragó műhely kiállítótere, kézműves vásárok helszíne is. A vegyes és sokrétű használati lehetőség a fenntartást, üzemeltetést segíti.

BME, Diplomatervezés, 2006. Konzulens: Skardelli György